"Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on?" Kuten olen tainnut mainitakin, olen parhaillaan harjoittelussa. Tämän kautta päivitän aineenopettajan tutkintoni luokanopettajaksi -- kunhan siis vain saan viimeiset roikkuvat esseet tehtyä. Tämä harjoittelu, jossa nyt olen, on taito- ja taideaineisiin sekä alkuopetukseen keskittyvä. Tavoitteena oli kehitellä integroiva projekti jonkin taito- tai aineaineen ympärille. Itselläni kohderyhmänä on erään koulun eräs kakkosluokka. Siellä olen nyt viikon ajan ihmetellyt menoa ja vähän jo pitänyt tuntejakin, lähinnä laulattanut.

Kun joulu on sopivasti ovella, niin projektin aihekin oli aika selviö. Joulujuhlaan piti jonkinlainen esitys saada aikaan. Yksi juhlaan valikoiduista lauluista oli otsikon mukainen "Joulu saapuu jokaiselle", joka oli sattumalta myös luokalle erityisen mieluinen laulu. Tutustumispäivänä lähti ajatukset laulun ympärillä liikkumaan. Mitä jos tähän tekisi jonkinlaisen koreografian ja sitten vaikka tekstiilityössä jonkinsortin rekvisiittaa? Rekvisiitan kohdalla mielessä oli opiskelutoverin tekemät superihanat askarteluhuopaiset Pekka Töpöhäntä -sorminuket. Ne olivat vain tähän tarkoitukseen liian pieniä, joten mitenkäs olisi sellainen huopainen, piparin muotoinen käsine? Opettajan kanssa pohdimme, että olisi kiva, jos työllä olisi myös jälkikäteen käyttöä, vaikkapa sitten patakintaana, pannulappuna tai pannunalusena. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Saanko esitellä, patakintaan ja pannulapun risteytys!

2171526.jpg

2171528.jpg

(Psst... Älkää katsoko hieman hätäistä huovutusta...)

Tähden muotoinen siitä sitten tuli. Takapuoli on huovutettu ja etupuoli on siis askarteluhuopaa. Ihan ensimmäinen ajatus oli se, että molemmat puolet olisivat askarteluhuopaa, mutta silloinhan tätä ei olisi kyllä voinut ainakaan patalappuna käyttää. Käden aukko on ja myös ripustuslenkki löytyy. Tuosta villasta tuli tosi paksu ja luulenkin, että tämä toimii oikein hyvin eristeenä. Ompelussa on käytetty valkeaa muliinilankaa. Oppilaiden työthän tulevat olemaan moninverroin kivemman näkösiä. Harmillisesti vain tuo mallityö ohjasi oppilaiden ajattelua siinä määrin, että muutamaa lukuunottamatta kaikki halusivat tehdä tähden muotoisen...

Tykkään kyllä hulluna tästä ja tiedän ehkä, mitä tehtailen ensi jouluksi :P