Löysin kaverin vinkistä joululomalla Ruttu-nutun ompelublogin. Huh huh, sitä selaillessa meni pieni pää ihan pyörälle ja alkoi taas ompeluttaa. Aivan toinen toistaan upeampia luomuksia täynnä tuo Ruttu-nutun maailma - ihanan pirteitä kuoseja, hassuja hahmoja, yksinkertaisia vaatteita jne.

Tänään halusin siis ommella. Kaivelin käsityölehtiä ja etsin sopivia kaavoja ja muutama sieltä löytyikin. Miehelle näytin sitten muutamaa valittua kangasta ja hänen mielestään tämä Kestovaippakaupan siilein ja sienin kuvitettu joustofrotee oli kivoin. Siispä tuumasta toimeen ja valmista tuli Piikan ruhtinaallisten päiväunien aikana.

Kaava on Suuresta käsityölehdestä (numeron lisään myöhemmin) ja ihan peruspaitahan tässä on kyseessä. Koko on peräti 92-senttinen eli kaappiin menee odottelemaan. Tosin pitihän sitä sovittaakin Tuulille, eikä se nyt niin hullun suuri ollut, ennustan siis pitkäikäistä paitaa. Sillä oletuksella, että Tuuli ei ole alkanut siinä vaiheessa orjalliseksi vaaleanpunaisen pitäjäksi, mikä olisi äidille pieni kauhistus!

"Mitähän se äiti mulle nyt päälle laittoi?" Piika tutkii hihaa.

"Maistuisko hiirikeitto?"

Paita onnistui aika kivasti, mitä nyt kaksoisneula katkesi, mutta onneksi minulla oli toinen tällaisia tilanteita varten olemassa. Tosin sain muutaman opetuksen ja ne olivat tällakertaa tällaiset:

  • Kun lisäät hihansuuhun 2cm saumavaran, muista leventää niitä samalla tavalla kuin itse hiha oli kaventunut hihansuuta kohden. Jos näin ei tee, saattaa käänteen tekemisessä tulla ikävä yllätys eteen.
  • Vaikka ommeltavana on vain suoraa kaksoisneulalla, kannattaa käyttää nuppineuloja. Helmaa en jaksanut neulata ja se tuli vastaan kankaan ikävänä käyttäytymisenä. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää...
  • Leikkaa käänteisiin tulevaa resoria reilummasti kuin 4cm leveä kaitale.

Mutta kiva oli ommella pitkästä aikaa ja vielä kivempi tietysti kun tuli ihan valmistakin :) Pitäisi kirjastosta tai jostain kaivella se Ottobren lehti, jossa on perus ranglan-hihaisen paidan kaava. Hihojen istutus ei ollut kivaa, mutta lopputuloksesta tuli yllättävän siisti.